Grahkaša

0 0
Grahkaša

Podijelite ga na društvenoj mreži:

Ili možete jednostavno kopirati i dijeliti taj url

Spremi ovaj recept

Morate prijaviti se ili registrirati za označavanje / favorit ovog sadržaja.

Značajke:
  • Glavno jelo
Kuhinja:

Tradicionalno jesensko-zimsko jelo poznatije kao ričet moja baka je često pripremala, a kao klinac poznavao sam ga pod nazivom Grakaša.

  • 1.30 h
  • Broj obroka 5
  • Srednje zahtjevno

Sastojci

Upute

Podjeli

Ječmena kaša jedna od najstarijih žitarica, koja se navodno koristi oko 6 tisućljeća, smatra se  namirnicom siromašnih  koja je lako probavljiva i također vrlo zasitna.

U današnje doba prepoznatljiv je njen izvor bjelančevina, ugljikohidrata, minerala i vitamina B skupine.

Vrlo često pripremam grahkašu koja mi je najbolja idući dan.

Pri korištenju namirnica za ovo varivo ne koristim mjeru već koristim sastojke po vlastitom nahođenju.

Priprema

1
Gotovo

U lonac stavite suho meso po izboru, nekoliko zrna bibera i lovor list, zalijte vodom i ostavite neka se kuha.
Također k tomu dodam paradajz kojeg imam u zamrzivaču narezanog na četvrtine koji će kuhanjem ispustiti svoju sočnost i boju.
Možete koristiti i koncentrat rajčice.
Od suhog mesa možete koristiti dimljenu kost, suha rebra, buncek ili bilo koje drugo suho dimljeno meso koje će obogatiti okus ovog jela.
Kada se meso skuhalo napola, možete dodati grah.

2
Gotovo

Ječmenu kašu stavite u hladnu posoljenu vodu i stavite neka se kuha.
Vode neka bude barem trećina više od ječmene kaše jer će se nakuhati.
Možete je prije kuhanja isprati u vodi no ja to ne činim jer volim njenu sluz koju ispušta prilikom kuhanja.
Pripazite da vam se ne raskuha, bolje neka bude hrskava.

3
Gotovo

Dok se meso i ječmena kaša kuhaju pripremite si povrće.
Uz mrkvu koristim razno korjenasto povrće kao što su pastrnjak, peršin korijen, celer korijen.
Na vreloj masti popržite luk, malo podlijte s vodom da se dinsta dok ne ispusti svoju sočnost, a zatim dodavajte redom svo korjenasto povrće narezano na kockice, češnjak i na kraju sjeckani list peršina i celera.

4
Gotovo

Kada su vam se meso i grah skoro pa skuhali u lonac dodajte ječmenu kašu, i dinstano povrće, sve lagano promiješajte i ostavite još kratko vrijeme neka kuha.
U tavici na masti napravite zapršku sa brašnom i malo začinske paprike.
Prženu zapršku umiješajte u lonac, dodajte vegetu, promiješajte te ostavite još kratko da kuha.

Recenzije recepta

Još nema recenzija za ovaj recept, upotrijebite donji obrazac da biste napisali svoju recenziju
prijašnji
Gurmanski sendvič
Sljedeći
Bakini štipanci
prijašnji
Gurmanski sendvič
Sljedeći
Bakini štipanci

Dodajte svoj komentar