0 0
Mahune varivo

Podijelite ga na društvenoj mreži:

Ili možete jednostavno kopirati i dijeliti taj url

Sastojci

Podesite porcije:
Luk 1 veća glavica
Češnjak 3 češnja
Mast 3 žlice
Mrkva 3 kom
Peršinov list po želji
Rajčica po želji
Pastrnjak korijen 1 kom
Krumpir 3 kom
Mahune 60 dkg
Lovorov list 3 kom
Vrhnje 2 dcl
Začini po želji sol, biber, vegeta
Brašno 4 žlice za zapršku
Meso po želji meso ili kobasice po želji

Spremi ovaj recept

Morate prijaviti se ili registrirati za označavanje / favorit ovog sadržaja.

Mahune varivo

Značajke:
  • Glavno jelo
  • 1h
  • Broj obroka 7
  • Srednje zahtjevno

Sastojci

Upute

Podjeli

U današnje vrijeme sve češće nailazimo na pojam pravilne prehrane, no mnogi zapravo ne znaju što je pravilna prehrana te je poistovječuju sa pojmom zdrave prehrane.

Pravilna prehrana podrazumijeva nekoliko principa od kojih je jedan i vrlo bitan, a to je RAZNOLIKOST.

Pa eto jelo kao što su variva vrlo su bitna za pravilnu prehranu.

Osobno obožavam sve što je na žlicu i ovog puta ću vam predstaviti varivo od mahuna na način koji ih ja pripremam.

Smatram da u kuhinji nema  nekih strogo definiranih pravila, što se kuhanja  tiče, pa se ja najčešće prepuštam svojoj mašti i kreativnosti odnosno volim upotrijebiti raznovrsno povrće prilikom spremanja variva.

Tijekom sezone to je vrlo lako pogotovo ako sami uzgajate povrće na svom vrtu kao ja, a također i zimi  se može iskoristiti mnogo toga iz zamrzivača, iako struka govori suprotno, ali opet daleko je bolje i zdravije nego da kupujemo kemijski tretirano povrće koje nam nude po trg.centrima.

Dakle kuhače u ruke i neka vas mašta povede.

Priprema

1
Gotovo

Za početak pripremite si i nasjeckajte svo povrće.

2
Gotovo

U rajnglu/lonac u kojem ćete kuhati, stavite oko 3 žlice masti, otopite te na nju stavite sitno nasjeckan luk.

3
Gotovo

Poklopite te ostavite luk da se lagano pirja i povremeno po potrebi dolijte malo vode kako bi se lakše "rastvorio" te pustio svoju sočnost.

4
Gotovo

Kada se luk dobro prodinstao možete redom stavljati povrće, uzmite u obzir da povrće koje je tvrđe (korijenasto) duže će se dinstati pa ga redom tako i stavljajte.
Što se povrća tiče možete staviti sve što imate pri ruci npr. mrkva, korijen pastrnjaka, korijen celera, paprika, rajčica (možete koristiti naravno i koncentrat rajčice) i slč..
Povrće narežite na kockice te stavite na luk, češnjak sitno nasjeckajte, također i list peršina.
Ako ćete u varivo stavljati meso njega stavite narezanog na kockice prije povrća da se prodinsta na luku, a zatim povrće.
Ako pak koristite kobasice, njih možete narezane na kolutiće staviti i otprilike na sredini kuhanja jer im nije potrebno dugo da se termički obrađuju.
Kod kuhanja variva možete upotrijebiti i ostatke slanine zajedno sa kožicom.
Dodajte lovor list, popaprite, stavite začine koje još želite, podlijte sa vodom tako da voda prekrije sve sastojke u loncu i ostavite na laganoj vatri da se krčka.

5
Gotovo

Obzirom krumpiru ne treba puno vremena da se skuha, njega možete narezanog na kockice staviti otprilike u zadnjem dijelu kuhanja.
Pri samom kraju kuhanja nije nužno, ali ja volim ubaciti kiselo vrhnje.
I na kraju naravno skuhano varivo objediniti sa zapečenom zaprškom koju radim na klasičan način kako je to nekada radila moja baka ( na masti se poprži brašno, kada zaprška dobije zlatno žutu boju stavim crvene začinske paprike te sve zajedno umiješam u varivo).
Nadam se da nisam zaboravio napomenuti koji bitan korak, ako jesam vjerujem kako ćete se vi već snaći :-) .
Želim vam dobar tek.

Recenzije recepta

Još nema recenzija za ovaj recept, upotrijebite donji obrazac da biste napisali svoju recenziju
prijašnji
Mario’s bolonjez
Sljedeći
Dijetalna salata
prijašnji
Mario’s bolonjez
Sljedeći
Dijetalna salata

Dodajte svoj komentar