Sastojci
-
Za tijesto
-
280 g Oštro brašno
-
190 g Maslac
-
1 jušna žlica Šećer
-
pola čajne žličice Sol
-
70 ml Hladna voda
-
Nadjev
-
700 g Šljive
-
Marmelada
-
3-4 jušne žlice Mljeveni badem
-
Šećer
-
2 dl Slatko vrhnje
-
1 kom Jaje
-
1 žlica Gustin
-
1/2 vrečice Vanilin šećer
-
Upute
Sada u vrijeme kada su nam voćnjaci puni šljiva, šteta bi bila ne iskoristiti blagodati ovog sezonskog voća. Šljive volim svježe ili u kakvom desertu, no najdraže su mi upravo u ovoj jednostavnoj piti.
Priprema
1
Gotovo
|
TijestoPomiješajte brašno, šećer, sol, dodajte rashlađeni maslac narezan na manje kockice. Kratko izradite mikserom ili rukama. Dok mijesite tijesto postepeno dodajte vodu (moguće da vam neće biti potrebno svih 70 ml vode) i mijesite dok tijesto ne postane kompaktno. Prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku na cca sat vremena. |
2
Gotovo
|
Nakon što je tijesto odležalo, razvaljajte ga i prekrijte njime pleh (promjer cca 30 cm) u koji ste prethodno stavili pek papir. Tijesto probockajte vilicom, pa premažite marmeladom (ja koristim marmeladu od jagode), potom ravnomjerno posipajte s mljevenim bademom. Šljive prerežite na pola, izvadite koštice, pa ih poredajte na tijesto, malo zašećerite i prelijte nadjevom. |
3
Gotovo
|
Nadjev |