0 0
Kisela repa sa grahom

Podijelite ga na društvenoj mreži:

Ili možete jednostavno kopirati i dijeliti taj url

Sastojci

Podesite porcije:
Kisela repa 80 dag
Grah 50 dag Ja koristim mladi grah iz škrinje, puno manje vremena treba da se skuha.
Kost dimljena 1 kom Možete dodati bilo što dimljeno ili obično svinjsko meso, u ovom slučaju koristio sam svinjski repić
Rajčica po želji Možete staviti dvije do tri žlice koncentrata rajčice, ja stavljam cijelu zamrznutu rajčicu.
Lovorov list 2 - 3 kom
Papar zrno po želji
Češnjak 2 - 3 češnja
Peršinov list po želji
Sol po želji
Vegeta po želji
Ulje po potrebi za zapršku
Brašno po potrebi za zapršku
Začinska paprika po potrebi

Spremi ovaj recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Kisela repa sa grahom

Značajke:
  • Glavno jelo
  • Variva
  • 1h
  • Broj obroka 5
  • Srednje zahtjevno

Sastojci

Upute

Podjeli

Ovo omiljeno zimsko varivo najpoznatije je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, od Zagorja pa do Moslavine.

Odličnog kiselkastog okusa pravo je okrepljujuče osvježenje nakon npr. blagdanskih prejedanja.

Nekada je svako seosko domaćinstvo doma kiselilo repu na tradicionalan način, a sada je najčešće kupujemo kao gotovu ukiseljenu.

Osim na varivo, kiselu repu možemo konzumirati i kao salatu, prepuna je vitamina C i betakarotena.

Ako je kuhate kao varivo sa grahom možete dodati  neku dimljenu kost, tek toliko da poboljšate okus variva, a ja sam u ovom slučaju dodao jedan svinjski repić.

Priprema

1
Gotovo

U lonac stavite vodu koju posolite no ne previše zato jer je i kisela repa slana, te dodajte komad mesa, lovor list, biber zrno i stavite neka se kuha.

2
Gotovo

Kada se meso skuhalo do pola dodajte grah i rajčicu/koncentrat i peršin list nasjeckan te poklopite neka se kuha.
Ako koristite mladi grah on će se brzo skuhati, a ako koristite suhi grah njega ste predhodno trebali namočiti da nabubri pa će se lakše skuhati.

3
Gotovo

Kada je i grah skoro kuhan dodajte repu jer njoj nije potrebno dugo da se kuha odnosno ako je stavite prije ona će se raskuhati pa neće ostati u onoj svojoj hrskavoj čvrstoći.

4
Gotovo

U tavici sa strane napravite zapršku na ulju i brašnu, pri kraju dodajte crvene paprike po želji i sitno nasjeckan češnjak.
Zapršku miješajući stavite u lonac gdje kuhate varivo s repom.
Dodajte vegetu.
Dobro promješajte te ostavite još desetak minuta da kuha.
Naravno prema vlastitoj želji možete dodati ili oduzeti tačin po želji.
Želim vam dobar tek.

Recenzije recepta

Još nema recenzija za ovaj recept, upotrijebite donji obrazac da biste napisali svoju recenziju
prijašnji
Čokoladne rum kocke s orasima
Sljedeći
Hrenovke u lisnatom tijestu
prijašnji
Čokoladne rum kocke s orasima
Sljedeći
Hrenovke u lisnatom tijestu

Dodajte svoj komentar