Sastojci
-
80 dag Kisela repa
-
50 dag GrahJa koristim mladi grah iz škrinje, puno manje vremena treba da se skuha.
-
1 kom Kost dimljenaMožete dodati bilo što dimljeno ili obično svinjsko meso, u ovom slučaju koristio sam svinjski repić
-
po želji RajčicaMožete staviti dvije do tri žlice koncentrata rajčice, ja stavljam cijelu zamrznutu rajčicu.
-
2 - 3 kom Lovorov list
-
po želji Papar zrno
-
2 - 3 češnja Češnjak
-
po želji Peršinov list
-
po želji Sol
-
po želji Vegeta
-
po potrebi za zapršku Ulje
-
po potrebi za zapršku Brašno
-
po potrebi Začinska paprika
Upute
Ovo omiljeno zimsko varivo najpoznatije je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, od Zagorja pa do Moslavine.
Odličnog kiselkastog okusa pravo je okrepljujuče osvježenje nakon npr. blagdanskih prejedanja.
Nekada je svako seosko domaćinstvo doma kiselilo repu na tradicionalan način, a sada je najčešće kupujemo kao gotovu ukiseljenu.
Osim na varivo, kiselu repu možemo konzumirati i kao salatu, prepuna je vitamina C i betakarotena.
Ako je kuhate kao varivo sa grahom možete dodati neku dimljenu kost, tek toliko da poboljšate okus variva, a ja sam u ovom slučaju dodao jedan svinjski repić.
Priprema
1
Gotovo
|
|
2
Gotovo
|
|
3
Gotovo
|
|
4
Gotovo
|
U tavici sa strane napravite zapršku na ulju i brašnu, pri kraju dodajte crvene paprike po želji i sitno nasjeckan češnjak. |