0 0
Kuhani sir

Podijelite ga na društvenoj mreži:

Ili možete jednostavno kopirati i dijeliti taj url

Sastojci

Mlijeko 6L
Ocat 4 žlice Običan alkoholni ocat ( meni je najbolji Badelov ocat )
Sol po potrebi

Spremi ovaj recept

Morate prijaviti se ili registrirati za označavanje / favorit ovog sadržaja.

Kuhani sir

Značajke:
  • Glavno jelo
Kuhinja:

    Sir je kralj svakog stola kojeg možete konzumirati u bilo koje doba dana ili čak noći.

    • 30 min
    • Jednostavno

    Sastojci

    Upute

    Podjeli

    Možete ga kombinirati u slanoj ili slatkoj verziji, a iako to možda ne biste vjerovali, ali možete ga sami napraviti za samo pola sata.

    Sve što vam je za izradu sira potrebno je pravo domaće mlijeko, malo truda i volje.

    Iako je naše selo gotovo pa izumrlo još uvijek se ponegdje može pronaći pokoje seosko domaćinstvo koje drži blago na tradicionalan način i prkosi komercijalizaciji i sveobuhvatnoj industrijalizaciji.

    Ako već i ne možete pronaći domaćinstvo gdje bi kupili mlijeko, sir možete napraviti i od svježeg mlijeka sa mljekomata.

    Pa krenimo u izradu svojeg sira.

    Priprema

    1
    Gotovo

    Uzmite rajnglu koja ima debelo dno kako vam se mlijeko ne bi "uhvatilo" za dno, ulijte mlijeko i stavite na vatru da se kuha.
    Za sir sa slike koristio sam oko 6.5L mlijeka, a dobiveni sir teži 1kg.
    Težina/količina sira ovisit će i o kvaliteti/masnoći mlijeka.

    2
    Gotovo

    Kada vam mlijeko zakuha isključite vatru, pričekajte oko 20ak sekundi da se smiri te ulijevajte u mlijeko pripremljeni ocat i u isto vrijeme lagano miješajte nekom velikom šupljom žlicom.
    SAVJET: Kada vam mlijeko treba već zakuhati pripazite, ne dopustite da se skuha toliko da se podigne skorup.
    Čim počne ključati već možete ugasiti vatru.

    3
    Gotovo

    Kada ste ulili ocat i nekoliko puta promiješali, treba vam se počet odvajati gruš ( grudice sira) od sirutke.
    Sada sa širokom i šupljom žlicom grabite gruš i stavljajte u pripremljeni kalup.
    Kada stavite jedan sloj gruša uzmite soli pa posolite, stavljajte dalje gruš pa opet solite i tako redom dok ne potrošite sav gruš.
    SAVJET: Kalup stavite na neku rešetkastu podlogu na koju možete staviti gazu kako bi se sir zadržao u kalupu, a sirutka iscijedila.
    Ako nemate baš četvrtasti kalup za pravljenje sira pokušajte improvizirati ( neku okruglu plastičnu kanticu npr od milerama odrežite dno ....).
    Bitno je da dovoljno posolite, slobodno i malo više nego što mislite da je dovoljno jer će se sol istopiti i jedan dio otići sa sirutkom.

    4
    Gotovo

    Kada ste stavili sav gruš u kalup, još jednom posolite te sa poklopcem ( ili nečime što vam ulazi unutar kalupa) poklopite i stavite još gore nešto teško kako bi pritiskalo sir i sirutka se prije ocijedila.

    5
    Gotovo

    Tako ukalupljeni sir ostavite nekoliko sati neka se na miru cijedi.
    Oni iskusniji preporučaju da sir odstoji u kalupu i do 12 sati no ja nisam izdržao baš toliko dugo, a da ne kušam što sam napravio.
    Osim sira dobio sam i 3.5L ukusne sirutke koja je vrlo zdrava.
    Uživajte u slasnom i ukusnom domaćem siru.

    Recenzije recepta

    Još nema recenzija za ovaj recept, upotrijebite donji obrazac da biste napisali svoju recenziju
    prijašnji
    Umak sa svinjskim mesom i njokima
    Sljedeći
    Gurmanski sendvič
    prijašnji
    Umak sa svinjskim mesom i njokima
    Sljedeći
    Gurmanski sendvič

    Dodajte svoj komentar