0 0
Žličnjaci

Podijelite ga na društvenoj mreži:

Ili možete jednostavno kopirati i dijeliti taj url

Sastojci

Podesite porcije:
Glatko brašno 200 g
Mlijeko 200 ml
Jaje 1 kom
Suhi kvasac 1 žličica
Šećer 1 žličica
Sol pola žličice
Ulje 0,5 l

Spremi ovaj recept

Morate prijaviti se ili registrirati za označavanje / favorit ovog sadržaja.

Žličnjaci

Značajke:
    Kuhinja:
    • 40 minuta
    • Broj obroka 2
    • Jednostavno

    Sastojci

    Upute

    Podjeli

    Uštipci, ili kako ih kod mene zovu žličnjaci, moj su omiljeni zimski desert!

    Kako ne volim slatko, žličnjaci su za mene savršen desert, spravljam ih po starom bakinom receptu pa nisu ni preslatki ni preslani, više neutralni tako da se svatko može poigrati s nadjevom ili posipom po želji. Nakon što su gotovi ja ih samo posipam s malo šećera u prahu, dok ih za ostatak obitelji i prijatelja punim raznim nadjevima, od Lino Lade  i čokolade do pekmeza. Također, možete dodati i ribanu koricu limuna, ekstrakt vanilije ili rum… red je na vašoj mašti 🙂

    Priprema

    1
    Gotovo
    30 min

    Lagano zagrijte 200 ml mlijeka tako da bude mlako, pogodno za kvasac, dodajte u mlijeko jednu žličicu kvasca i jednu žličicu šećera, ostavite da 'odmara' 10 minuta.
    U posudu za miješanje dodajte 200 grama glatkog brašna, jedno jaje i pola žličice soli. Kada kvasac u mlijeku reagira ulijte ga u posudu za miješanje. Miješajte ga kuhačom ili mikserom. Ja sam mikserom miksao 5 minuta.
    Nakon toga ostavite tijesto da odleži 15 minuta.

    2
    Gotovo

    Dok se tijesto diže, u lonac dodajte pola litre ulja i zagrijte ga. Kada se ulje zagrijalo sa dvije žlice pažljivo oblikujte kuglicu i ubacite u vruće ulje.
    Pecite dok ne dobijete zlatno smeđu boju ( umom slučaju je to bilo 60 sekundi, možda malo duže )

    3
    Gotovo

    Kada su gotovi posipajte sa šećerom u prahu ili sa nutelom :)
    P.S. Za bolji okus ulje pomiješajte sa svinjskom masti u omjeru 50/50.

    Dobar tek!

    Mario Maričković

    Mladi gastro amater koji se od posla opušta u kuhinji uz eksperimentiranje s hranom

    Recenzije recepta

    Još nema recenzija za ovaj recept, upotrijebite donji obrazac da biste napisali svoju recenziju
    prijašnji
    Dijetalna salata
    Sljedeći
    Bakini rezanci
    prijašnji
    Dijetalna salata
    Sljedeći
    Bakini rezanci

    Dodajte svoj komentar