0 0
Bakini rezanci

Podijelite ga na društvenoj mreži:

Ili možete jednostavno kopirati i dijeliti taj url

Sastojci

Podesite porcije:
Jaje 5 kom Jaja neka budu sobne temperature.
Glatko brašno 50 dkg Koristite glatko brašno.
Ulje po potrebi Ako nemate maslinovog ulja poslužit će i obično biljno ili suncokretovo ulje.
Sol po potrebi

Spremi ovaj recept

Morate prijaviti se ili registrirati za označavanje / favorit ovog sadržaja.

Bakini rezanci

Značajke:
  • Juha
  • Broj obroka 5
  • Zahtjevno

Sastojci

Upute

Podjeli

Što je juha bez pravih domaćih rezanaca?

Grehota je u juhicu u kojoj se kuhala domaća kokica ili možda pak goveđa kost, staviti kupovne rezance.

Tako se ja ponekad odvažim pa umijesim sebi prave domaće rezance, baš kao što je to radila moja baka nekada.

Isto tako volim osjetiti rezance u ustima, njihovu teksturu, čvrstoću, pa stoga uopće ne koristim mašinu za pravljenje rezanaca već ih režem ručno sa nožem.

Naravno na način baš kako je to radila moja baka.

Kod pravljenja rezanaca pridržavam se onog standard omjera; na jedno jaje 100gr brašna, pa tako umijesim rezance od 5 ili čak više jaja tako da mi ispadne rezanaca za nekoliko juha.

Od onih iskusnijih u pripremi domaćih rezanaca dobio sam nekoliko trik savjeta, a to su da npr. jaja koja koristite budu sobne temperature, a u brašno i jaja dobro je kapnuti nekoliko kapi maslinova ulja zbog lakše izrade tijesta.

Naravno  izrada domaćih rezanaca iziskuje dosta vremena i truda, no krajnji rezultat je neprocjenjiv.

Sretno .

 

Priprema

1
Gotovo

U posudu u kojoj ćete umijesiti tijesto stavite prosijano glatko brašno, u sredini udubite te stavite cijela jaja, nekoliko kapi ulja i otprilike nekoliko prstohvata soli.
Također sve sastojke možete jednostavno izraditi i na dasci za miješenje tijesta.
Rukom pomješajte jaja sa brašnom i mijesite tako dugo dok ne dobijete glatku, čvrstu i kompaktnu kuglu.
Tijesto se ne smije lijepiti za podlogu.
Kada umijesite tijesto slobodno ga umotajte u prozirnu foliju pa ostavite na hladnom oko pola sata.

2
Gotovo

Kada se tijesto odmorilo, stavite ga na dasku te ga rukom malo uvaljajte kako bi dobili oblik valjka iz kojeg ćete na jednake dijelove nožem odrezati 5 komada tijesta.

3
Gotovo

Svaki odrezani komad lagano još umijesite u manju kuglu koju ćete valjkom razvaljati na tanko.

4
Gotovo

Kada ste svih 5 komada kugli tijesta razvaljali na tanke "krpe" nožem ih razrežite na trake širine otprilike 10cm te ih ostavite neko vrijeme da se prosuše.
Pripazite da ih ne presušite jer će vam kasnije pucati.

5
Gotovo

Kada su se trake dovoljno prosušile, uzmite po nekoliko traka, naslažite ih jednu na drugu te ih preklopite po dužini po pola.
Jednom rukom pritisnite vrh tako skupljenih traka, a drugom rukom oštrim nožem jednostavno režite na željenu debljinu.
Kako režete tako ruku kojom pridržavate trake pomičite prema kraju.
Naravno budite oprezni kako se ne bi ozlijedili.

6
Gotovo

Kada ste rezance narezali, stavite ih na neku veliku krpu te ih ostavite da vam se dobro prosuše kako bi ih mogli pospremiti.
Rezance kao i svu domaću tjesteninu valja pospremiti u papirnatu vrećicu/škarniclu.

Recenzije recepta

Još nema recenzija za ovaj recept, upotrijebite donji obrazac da biste napisali svoju recenziju
prijašnji
Žličnjaci
Sljedeći
Dadina musaka
prijašnji
Žličnjaci
Sljedeći
Dadina musaka

Dodajte svoj komentar