0 0
Punjena paprika

Podijelite ga na društvenoj mreži:

Ili možete jednostavno kopirati i dijeliti taj url

Sastojci

Podesite porcije:
Paprika 8-10 kom Broj paprika ovisi o veličini, najbolje koristiti papriku sa tankim stijenkama, baburu no možete puniti i bilo koju drugu.
Mljeveno meso oko 60dkg Možete koristiti miješano (svinjetina/junetina)
Riža 1 šalica (oko 1.5dcl)
Slanina po želji
Crveni luk 2 glavice
Češnjak 2-3 češnja
Peršinov list po želji
Lovorov list
Sol po želji
Vegeta po želji
Začinska paprika po želji
Papar po želji
Koncentrat od rajčice 1/2 L
Za zapršku
Brašno 3 žlice
Mast 1 žlica

Spremi ovaj recept

Morate prijaviti se ili registrirati za označavanje / favorit ovog sadržaja.

Punjena paprika

Značajke:
  • Glavno jelo

Tko kaže da je punjena paprika carica ljeta, naravno da u njenom opojnom mirisu i okusu možemo uživati i usred zime.

  • Broj obroka 5
  • Srednje zahtjevno

Sastojci

  • Za zapršku

Upute

Podjeli

Tijekom ljeta i jeseni obavezno si pospremim paprike u zamrzivač kako bih zimi mogao uživati u ovom tradicionalnom jelu.

Iako porijeklo punjene paprike kotira iz Turske ( kao i sve punjeno povrće s mesom- dolme) istočnjačke kuhinje, s pravom je možemo zvati svojim tradicionalnim jelom jer je udomaćena u gotovo svim krajevima lijepe naše.

Svatko je priprema na svoj način, a kroz protekla vremena doživjela je pravu modifikaciju.

No kako god da je pripremate nećete pogriješiti, no oni iskusniji kuhari i kuharice već su naučili poneke trikove prilikom pripremanja.

 

 

Priprema

1
Gotovo

U posudu sa mljevenim mesom dodajte rižu, sjeckani luk, peršin, češnjak, sol, papar, začinsku papriku.
Ponekad također stavim i jedno jaje zbog bolje povezivosti ( možete i ne morate).
Također da pojačam okus i sočnost volim staviti malo domaće, na sitno narezane slanine.

Savjet: Ako koristite čistu junetinu za mljeveno meso, ono vam može biti presuho, pa vam je najbolje pomiješati junetinu i svinjetinu u nekom omjeru otprilike 70:30 u korist junetine.
Pripremljeno meso za punjenu papriku možete ostaviti i nekoliko sati kako bi se svi sastojci/začini fino povezali.

2
Gotovo

Paprikama koje ste oprali, odstranili peteljke i unutrašnjost prstima dodajte mješavinu za punjenje.

Savjet: Paprike nikada nemojte previše napuniti, natiskati do vrha jer će se prilikom kuhanja smjesa mesa i riže "napuhnuti" pa će doći do izlaženja smjese van, a i paprika može popucati.

3
Gotovo

U lonac u kojem ćete kuhati papriku stavite malo masti i jednu manju glavicu sitno nasjeckanog luka kojeg ćete lagano pirjati, po potrebi malo podlijati vodom sve dok ne pusti svoju sočnost.
Zatim na popirjani luk napunjene paprike posložite jednu do druge, vrhovima prema gore te zalijte pasiranom rajčicom i vodom toliko da tekučine bude otprilike dva prsta iznad paprika.Dodajte lovor list, a možete staviti i nekoliko zrna bibera.
Ostavite da se kuha otprilike sat vremena.

Savjet: Radi još boljeg okusa možete slobodno ubaciti dimljene slanine ili bilo kakav komadić dimljenog mesa.
Prilikom kuhanja obzirom da nije zgodno mješanje kuhačom možete lonac u kojem se paprika kuha jednostavno primiti objema rukama te ga lagano nekoliko puta protresti.

4
Gotovo

Nekoliko minuta prije završetka kuhanja napravite prženu zapršku te je ubacite u lonac lagano protresite lonac kako bi se zaprška ravnomjerno rasporedila po tekučini.
Stavite malo vegete i sve skupa ostavite još nekoliko minuta da kuha.
Punjenu papriku poslužite uz pire krumpir.

Savjet: Paprike spadaju u povrće koje se teže probavljuju, a pridodate li tome i masnoću iz nadjeva te obilje zaprške, postoji rizik da požalite što ste pojeli jednu previše. Lakša varijanta podrazumijeva manje zaprške ili brašno razmućeno u vodi kojim se također može zgusnuti umak.

Dobar vam tek.

Recenzije recepta

Još nema recenzija za ovaj recept, upotrijebite donji obrazac da biste napisali svoju recenziju
prijašnji
Krempita
Sljedeći
Kiflice sa sirom i šunkom
prijašnji
Krempita
Sljedeći
Kiflice sa sirom i šunkom

Dodajte svoj komentar