Sastojci
-
8-10 kom PaprikaBroj paprika ovisi o veličini, najbolje koristiti papriku sa tankim stijenkama, baburu no možete puniti i bilo koju drugu.
-
oko 60dkg Mljeveno mesoMožete koristiti miješano (svinjetina/junetina)
-
1 šalica (oko 1.5dcl) Riža
-
po želji Slanina
-
2 glavice Crveni luk
-
2-3 češnja Češnjak
-
po želji Peršinov list
-
Lovorov list
-
po želji Sol
-
po želji Vegeta
-
po želji Začinska paprika
-
po želji Papar
-
1/2 L Koncentrat od rajčice
-
Za zapršku
-
3 žlice Brašno
-
1 žlica Mast
Upute
Tijekom ljeta i jeseni obavezno si pospremim paprike u zamrzivač kako bih zimi mogao uživati u ovom tradicionalnom jelu.
Iako porijeklo punjene paprike kotira iz Turske ( kao i sve punjeno povrće s mesom- dolme) istočnjačke kuhinje, s pravom je možemo zvati svojim tradicionalnim jelom jer je udomaćena u gotovo svim krajevima lijepe naše.
Svatko je priprema na svoj način, a kroz protekla vremena doživjela je pravu modifikaciju.
No kako god da je pripremate nećete pogriješiti, no oni iskusniji kuhari i kuharice već su naučili poneke trikove prilikom pripremanja.
Priprema
1
Gotovo
|
U posudu sa mljevenim mesom dodajte rižu, sjeckani luk, peršin, češnjak, sol, papar, začinsku papriku. Savjet: Ako koristite čistu junetinu za mljeveno meso, ono vam može biti presuho, pa vam je najbolje pomiješati junetinu i svinjetinu u nekom omjeru otprilike 70:30 u korist junetine. |
2
Gotovo
|
Paprikama koje ste oprali, odstranili peteljke i unutrašnjost prstima dodajte mješavinu za punjenje. Savjet: Paprike nikada nemojte previše napuniti, natiskati do vrha jer će se prilikom kuhanja smjesa mesa i riže "napuhnuti" pa će doći do izlaženja smjese van, a i paprika može popucati. |
3
Gotovo
|
U lonac u kojem ćete kuhati papriku stavite malo masti i jednu manju glavicu sitno nasjeckanog luka kojeg ćete lagano pirjati, po potrebi malo podlijati vodom sve dok ne pusti svoju sočnost. Savjet: Radi još boljeg okusa možete slobodno ubaciti dimljene slanine ili bilo kakav komadić dimljenog mesa. |
4
Gotovo
|
Nekoliko minuta prije završetka kuhanja napravite prženu zapršku te je ubacite u lonac lagano protresite lonac kako bi se zaprška ravnomjerno rasporedila po tekučini. Savjet: Paprike spadaju u povrće koje se teže probavljuju, a pridodate li tome i masnoću iz nadjeva te obilje zaprške, postoji rizik da požalite što ste pojeli jednu previše. Lakša varijanta podrazumijeva manje zaprške ili brašno razmućeno u vodi kojim se također može zgusnuti umak. Dobar vam tek. |