0 0
Meki medenjaci

Podijelite ga na društvenoj mreži:

Ili možete jednostavno kopirati i dijeliti taj url

Sastojci

ZA TIJESTO
Jaje 1
Žumanjak 4
Med 2 i pol čaše (od jogurta)
Šećer 1 čaša
Ulje 1 čaša
Mlijeko pola čaše
Soda bikarbona 40 g
Vanilin šećer 3 vrečice
Cimet 2 jušne žlice (do ruba, odnosno ravne)
Glatko brašno 1 kg
GLAZURA
Bjelanjak 3 kom
Šećer u prahu 45 dag cca
Limunov sok od 1/2 limuna

Spremi ovaj recept

Morate prijaviti se ili registrirati za označavanje / favorit ovog sadržaja.

Meki medenjaci

Meki već po izlasku iz pećnice ;)

  • Srednje zahtjevno

Sastojci

  • ZA TIJESTO

  • GLAZURA

Upute

Podjeli

Medenjaci su zaista omiljena blagdanska poslastica, ukućani ih vole jer su meki i sočni, a meni koja brinem za kolače  posebno su dragi jer u limenoj kutiji bez problema mogu stajati danima, od Božića do Nove godine 😉 Kako se oko Božića svi zasite slastica, medenjaci su nekako uvijek sjajna protuteža jer nisu niti teški niti preslatki.

Medenjaci koje pećem prema ovom receptu meki su već po izlasku iz pećnice, a takvi i ostanu (ne treba čekati da otpuste). Pa krenimo 🙂

PS- Od ove smjese ispadne vam stotinjak medenjaka!

 

Priprema

1
Gotovo

Sve sastojke osim brašna i sode promiješajte u velikoj zdjeli (što se meda tiče, ja volim kombinirati kestenov i livadni- kestenov radi smećkaste boje, a livadni zbog okusa). U drugoj posudi prosijte brašno zajedno sa sodom bikarbonom, zatim smjesu dodajte smjesu iz prve zdjele. Mijesite tijesto dok se lagano ne počne odvajati od ruke (po potrebi dodajte malo brašna).

2
Gotovo

Kada se tijesto počne odvajati od ruku, izvadite ga iz posude i kratko mijesite na prethodno pobrašnjenoj podlozi. Nakon što su se sastojci sjedinili, tijesto podijelite u 3 loptice (tako će vam biti lakše kada dođete do valjanja tijesta), umotajte u prozirnu foliju i ostavite na najmanje 2 sata u hladnjaku (bilo bi najbolje ostaviti tijesto da se odmara preko noći, ali ako ste u žurbi i dva sata su okej).

3
Gotovo

Nakon što ste izvadili loptice tijesta iz hladnjaka, lopticu po lopticu vadite, premijesite, razvaljajte na 0,5 cm debljinu i režite oblike.

4
Gotovo

Na pek papir slažite medenjake ( s razmakom od cca 10cm )i prvu turu pecite na 180 C cca 8-10 minuta (ovisno o pećnici), a svaku drugu turu 5 minuta (to je dovoljno jer se pećnica već ugrijala). Dok se medenjaci peku pripremite glazuru - prosijte šećer u prahu (kako ne bi imao grudice), dodajte bjelanjke i limunov sok, potom lagano promiješajte.
PS- volim se poigrati i sa 'stakalcima' - razmrvim 505 bombone i posipam unutar medenjaka, tijekom pećenja bomboni se rastope, a otvrdnu kako se medenjaci hlade.

5
Gotovo

Prije / poslije

6
Gotovo

Nakon pećenja medenjake izvadite iz pećnice i tako vruće premažite glazurom. To je to, dobar tek :)

Mateja Feljan

Recenzije recepta

Još nema recenzija za ovaj recept, upotrijebite donji obrazac da biste napisali svoju recenziju
prijašnji
Kruh od kestenovog brašna
Sljedeći
Rafaelo kuglice
prijašnji
Kruh od kestenovog brašna
Sljedeći
Rafaelo kuglice

Dodajte svoj komentar