Kukuruzni žganci

0 0
Kukuruzni žganci

Podijelite ga na društvenoj mreži:

Ili možete jednostavno kopirati i dijeliti taj url

Sastojci

Podesite porcije:
Voda 1.5 L
Kukuruzno brašno 60 - 70 dkg
Vrhnje 2 dcl
Mast 2 žlice
Sol po potrebi

Spremi ovaj recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Značajke:
  • Glavno jelo

Kukuruzni žganci, tradicionalno jelo svakog seoskog domaćinstva bili su nekada nezaobilazni doručak prije odlaska na težačke poslove u polje.

  • 1h
  • Broj obroka 5
  • Srednje zahtjevno

Sastojci

Upute

Podjeli

Baka nam ih je vrlo često pripremala, a volio sam ih jesti u raznim kombinacijama ; sa vrhnjem i čvarcima, sa mlijekom, bijelom kavom …

Ovdje možete vidjeti način na koji ih ja radim, odnosno onako kako ih je radila nekada baka.

Priprema

1
Gotovo

U posudu u kojoj ćete kuhati žgance ulijte oko 1.5L vode.
Vodu posolite. Ulijte već toplu vodu iz pipe, time ćete uštedjeti plin/struju prilikom kuhanja, a voda će vam prije prokuhati.
Obratite pažnju da vam posuda (rajngla, lonac) u kojoj ćete kuhati žgance ima debelo dno ili već iz iskustva odaberete onu u kojoj vam se brašno neće zagarati za dno.

2
Gotovo

Dok čekate vodu, pripremite si kukuruzno brašno.
Ovisno želite li tvrđe ili mekše žgance orijentirajte se na to da na 1 dio brašna koristite 2-3 dijela vode.
Pokušajte si nabaviti pravo domaće kukuruzno brašno npr. na tržnici se može naći kod OPG-ovaca.

3
Gotovo

Kada vam voda proključa, smanjite vatru te usipajte kukuruzno brašno miješajući u isto vrijeme.
Žgance morate stalno miješati kuhačom kako vam se ne bi zagorili i kako bi tekučina lakše isparila.
Jednom rukom uhvatite rajnglu/lonac kako vam ne bi "pobjegla" s vatre, a drugom rukom kuhačom miješajte.
Žgance je potrebno dugo kuhati, a skuhani su kada vas ruka ruka zaboli od miješanja :-)

4
Gotovo

Kao umak za žgance zaista možete svašta koristiti; prženi luk na masti, vrhnje, čvarke, mlijeko, bijelu kavu .....
Žgance naravno možete koristiti i kao prilog uz neka ostala jela.
Želite li žgance sa vrhnjem, u duboku tavicu stavite oko 2 žlice masti, gore ulijte vrhnje, posolite po želji i ostavite da na laganoj vatri provrije.
Promješajte i nakon što je provrilo maknite s vatre.

5
Gotovo

Sa kuhačom zagrabite žgance jednom rukom, drugom rukom žlicu umočite u vrhnje/masnoću pa tako namaščenom žlicom s kuhače trgajte/odvajajte komadiće na tanjur.
Prelijte prokuhanim vrhnjem i još tako vruće poslužite.
Dobar vam tek.

Recenzije recepta

Još nema recenzija za ovaj recept, upotrijebite donji obrazac da biste napisali svoju recenziju
prijašnji
Dadina musaka
Sljedeći
Krempita
prijašnji
Dadina musaka
Sljedeći
Krempita

Dodajte svoj komentar