Sastojci
- 
                                          
Potrebno za grah
 - 
                                          400 g Grah
 - 
                                          pola glavice Kupus
 - 
                                          1 Luk
 - 
                                          1 Mrkva
 - 
                                          1 jušna žlica Pasirana rajčica
 - 
                                          1 čajna žličica Slatka mljevena paprika
 - 
                                          1 jušna žlica Ljuta mljevena paprika
 - 
                                          Lovorov list
 - 
                                          1-2 žlice Ocat
 - 
                                          1 dcl Bijelo vino
 - 
                                          (ja koristim kobasice i hamburger slaninu, a može ići i buncek ili drugo meso po želji) Suho meso
 - 
                                          Sol
 - 
                                          Papar
 - 
                                          po želji Čili papričice
 - 
                                          
Za zapršku
 - 
                                          2 jušne žlice Glatko brašno
 - 
                                          3 jušne žlice Ulje
 - 
                                          1 čajna žličica Vegeta
 - 
                                          pola žličice Sol
 - 
                                          pola žličice Mljevena paprika
 - 
                                          pola žlice Pasirana rajčica
 - 
                                          
 
Upute
Dolaskom hladnijih dana mijenja se i prehrana, organizam instinktivno traži hranu bogatu vitaminima pa umjesto brzinskih jela radije biramo jela na ‘žlicu’.
Grah s kiselim kupusom tako se često nađe na jesenskom meniju, a ja ga volim jer ga je jednostavno pripremiti i što je najvažnije – može se jesti više dana, pa ste neko vrijeme mirni s kuhanjem 🙂

Priprema
| 
                       1 
                        Gotovo 
                         | 
                    
                                              Priprema graha:Usitnitnjeni luk i nasjeckanu mrkvu stavite u lonac, dodajte 1 dl vode i kratko propirjajte potom dodajte meso  | 
                  
| 
                       2 
                        Gotovo 
                         | 
                    
                                             Nakon što luk i mrkva omekšaju dodajte sitno rezani kupus  | 
                  
| 
                       3 
                        Gotovo 
                         | 
                    
                                             Dodajte začine (sol, papar, mljevenu papriku), pasiranu rajčicu pa podlijte vinom  | 
                  
| 
                       4 
                        Gotovo 
                         | 
                    
                                             Pirjajte dok kupus ne omekša pa dodajte ocat  | 
                  
| 
                       5 
                        Gotovo 
                         | 
                    
                                             U lonac potom dodajte ocijeđeni grah (kupovni 'iz konzerve' nije potrebno prethodno termički obraditi) i lovorov list, zatim vode tako da svi sastojci budu prekriveni  | 
                  
| 
                       6 
                        Gotovo 
                         | 
                    
                                             Kada voda proključa dodajte zapršku pa kuhajte na laganoj vatri cca 1 sat  | 
                  
| 
                       7 
                        Gotovo 
                         | 
                    
                                              Priprema zaprškeU tavu stavite brašno i ulje, dobro miješajte na srednje jakoj vatri par minuta, odnosno dok brašno ne promijeni boju  | 
                  
| 
                       8 
                        Gotovo 
                         | 
                    
                                             Dodajte Vegetu, mljevenu papriku, pasiranu rajčicu pa miješajte na srednje jakoj vatri cca 3 minute da se sastojci povežu u kompaktnu smjesu  | 
                  
| 
                       9 
                        Gotovo 
                         | 
                    
                                             Izlijte u lonac i lagano promiješajte  | 
                  
| 
                       10 
                        Gotovo 
                         | 
                    

              




