1 0
Boženine krafne

Podijelite ga na društvenoj mreži:

Ili možete jednostavno kopirati i dijeliti taj url

Sastojci

Podesite porcije:
Brašno 1kg Možete koristiti pola oštrog, a pola glatkog
Svježi kvasac 1 i pola kocka
Jaje 2 cijela i 4 žumanjka
Šećer 8dkg
Mlijeko 1/2L
Limun 1kom
Rum 1/2dcl
Ulje 1dcl
Vanilin šećer 1kom
Sol prstohvat
Ulje 1L za prženje

Spremi ovaj recept

Morate prijaviti se ili registrirati za označavanje / favorit ovog sadržaja.

Boženine krafne

Značajke:
  • Desert
  • Broj obroka 5
  • Srednje zahtjevno

Sastojci

Upute

Podjeli

Pokladno vrijeme nezamislivo je bez dobrih starih krafni.Krafna je tradicionalna pokladna slastica koja se rasprostranila po gotovo čitavome svijetu, a u Hrvatskoj se najčešče priprema u doba poklada, dok je u Slavoniji i Branji uobičajena i za vrijeme svinjokolja.Radi se o dizanom slatkom tijestu okrugla oblika, prženom u dubokom ulju ili nekada, masti.Vjeruje se kako su krafne nekada bile samo luksuz i upravo iz tog su se razloga pripremale jednom godišnje, i to u vrijeme prije korizme kada su nerijetko pretjerivali u hrani.Pretragom interneta pronaći ćete bezbroj recepata za pripremu krafni, a ja vam ovoga puta donosim recept svoje prijateljice Božene.

 

Priprema

1
Gotovo

Sve sastojke zagrijte na sobnu temperaturu.
Od 1/2L mlijeka oduzmite 1dcl te u njega umrvite germu i stavite na toplo da se aktivira i postane pjenasta.
Izradite jaja, šečere, naribajte limunovu koricu, ulijte ulje, rum te ulijte u brašno koje ste na sredini udubili.
Uzmite prstohvat soli te posolite brašno.
Zatim na kraju uzmite germu te dodajte u smjesu.
SAVJET: Vrlo je važno da se tijesto za krafne ne nahladi pa je poželjno raditi u toploj prostoriji.

2
Gotovo

Sada uzmite široku kuhaču te lagano krenite u izradu tijesta.
Kada ste umijesili sve sastojke sa brašnom, lagano ga "klofajte" u jednu stranu kako bi mu utjerali zraka pa će tijesto biti lagano i izdašno.
Tijesto mijesite dok vas ne zaboli ruka :-) .

3
Gotovo

Da bi tijesto dobilo svoj volumen, a svi se sastojci dobro povezali potrebno ga je ostaviti neko vrijeme na toplome mjesu.
Prekrijte ga krpom i ostavite neka odmara dok se volumen ne udvostruči.

4
Gotovo

Kada vam se tijesto podiglo toliko da želi "pobjeći" iz posude, lagano ga premjesite te stavite na dasku za valjanje i razvaljajte na 1cm debljine.

5
Gotovo

Uzmite široku čašu promjera 8cm, pobrašnite rub te pritiskom na tijesto izrezujte kolutove.
Kada ste izrezali kolutove, pokrijte ih krpom te ostavite na toplome da se još dižu nekih pola sata.

6
Gotovo

U posudu za prženje ulijte ulje u kojem ćete pržiti krafne te ga stavite da se dobro zagrije.
Ulje treba postići temperaturu do maximalno 170C, a temperaturu ćete približno odrediti na način da u ulje uronite drvenu kuhaču oko koje bi se trebali odmah početi stvarati sitni mjehurići, ulje je tada taman za prženje.
Prije stavljanja tijesta u ulje obavezno smanjite vatru.
Pripremljene kolutove tijesta stavljajte u zagrijano ulje tako da dio koji je bio okrenut prema gore sada ide u ulje okrenut prema dolje.
Kada ste ga stavili u ulje uzmite poklopac i poklopite posudu u kojoj se prži.
Tako poklopljeno pržite 2.5 do 3 min max..
Maknite poklopac, okrenite krafne te ih još 2 minute pržite otklopljene.
SAVJET: Obavezno prije početka prženja krafni ulje smanjite kako se krafne ne bi izvana zapržile, a unutra ostale sirove.
Kada stavljate tijesto u ulje pripazite da se ne uroni duboko, možete ga lagano stavljati u ulje šupljom žlicom.
Prilikom prženja krafni svi bi htjeli da nam one imaju lijepi svijetli prsten oko sredine, a to ćemo upravo postići ne prevrućim
uljem i prženjem jednog dijela poklopljene, nemojte biti znatiželjni i nadizati poklopac prije vremena (2.5 do 3 minute).

7
Gotovo

Kada vadite krafne stavljajte ih na kuhinjski ubrus kako bi masnoća ostala na ubrusu.
Krafne punite po želji i ukusu, a možete ih posipati sa šečerom u prahu ili preliti čokoladom.

Recenzije recepta

Još nema recenzija za ovaj recept, upotrijebite donji obrazac da biste napisali svoju recenziju
prijašnji
Ćoravi paprikaš
Sljedeći
Riža na mlijeku
prijašnji
Ćoravi paprikaš
Sljedeći
Riža na mlijeku

Dodajte svoj komentar