0 0
Uskršnja šunka u kruhu

Podijelite ga na društvenoj mreži:

Ili možete jednostavno kopirati i dijeliti taj url

Sastojci

ŠUNKA
Šunka vrsta i veličina po želji
Sol čajna žličica
Ružmarin prstohvat
Lovorov list jedan/dva
Bijelo vino 1/3 količine vode (na 2 l vode-1 l vina)
KRUH NA MLIJEKU
brašno za dizana tijesta 1 kg
jaja 2 kom
Svježi kvasac 1 paketić
Sol čajna žlićica
Šećer čajna žličica
Mlijeko 0.5 l
Ulje 75 ml
ZA PREMAZIVANJE
Žumanjak 1 (prije stavljanja u pećnicu)
Bjelanjak 1 (nakon pećnice)

Spremi ovaj recept

Morate prijaviti se ili registrirati za označavanje / favorit ovog sadržaja.

Uskršnja šunka u kruhu

Značajke:
  • Glavno jelo

Ukusna, slasna, jednostavna :)

  • Srednje zahtjevno

Sastojci

  • ŠUNKA

  • KRUH NA MLIJEKU

  • ZA PREMAZIVANJE

Upute

Podjeli

Uz pisanice i mladi luk nezaobilazna delicija uskršnjeg stola svakako je i šunka pečena u kruhu koja osim tradicionalnog pruža i gurmanski doživljaj. 🙂

Priprema

1
Gotovo

PRIPREMA KUPOVNE ŠUNKE

Kupovne, već termički obrađene / kuhane šunke, mogu se peći u kruhu bez prethodnog kuhanja, ali se za sočniji okus šunke preporučuje kratko je prokuhati na sljedeći način:

šunku ili lopaticu potrebno je staviti u hladnu vodu s lovorovim listom i paprom te kuhati u nesoljenoj vodi do momenta ključanja vode. Šunku potom ostaviti da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala kako bi bila punog okusa.
ZA BOLJI OKUS ukoliko želite, 1/3 vode u kojoj se šunka kuha zamijenite bijelim vinom.

2
Gotovo

PRIPREMA ŠUNKE KOJA NIJE PRETHODNO TERMIČKI OBRAĐENA

Šunku koja nije prethodno obrađena kuhajte na sljedeći način:

Šunku operite, zatim, položite u odgovarajući lonac te dodajte vode koliko je potrebno da je u potpunosti prekrije. Bitno je da voda bude hladna te da je lonac na umjerenoj vatri kako bi se šunka postepeno zagrijala. Od trenutka kada voda počne ključati, pravilo je da šunku kuhate onoliko sati koliko ima kilograma, npr. šunku od tri kilograma, kuhat ćete tri sata.
ZA BOLJI OKUS ukoliko želite, 1/3 vode u kojoj se šunka kuha zamijenite bijelim vinom.

3
Gotovo

PRIPREMA KRUHA

SAVJET PRIJE PRIPREME: Sastojci trebaju biti topli, ali ne i vrući jer su to najbolji uvjeti za kvasac. Pustite da se tijesto diže na toplome mjestu.

U lončić uliti 1/2 l toplog mlijeka. Umiješati žličicu šećera i izmrviti kocku kvasca. Promiješati i ostaviti da se kvasac digne na površinu mlijeka ( cca 10 min ).
Nakon što se kvasac rastopio, treba zamijesiti tijesto. U brašnu napravite rupu u koju razlijte jaja, miješajte kuhačom. Potom u rupu dodati malo po malo uz stalno miješanje mlijeko s kvascem. U to dodati žličicu soli i postepeno umiješati ulje. Zamijesiti i ostaviti da se digne (cca 40-45 min).

4
Gotovo

Kad se tijesto diglo, mijesite ga barem deset minuta kako bi dobilo potrebnu gustoću. To razvija gluten iz brašna i daje teksturu. Provjerite je li tijesto spremno za pećnicu na sljedeći način: oblikujte ga u kuglu i pritisnite prstom – tijesto bi se trebalo vratiti kao da je elastično.

5
Gotovo

Kada je tijesto dovoljno elastično razvaljajte ga na cca 1-1,5 cm debljine. Višak tijesta odrežite i ostavite za dekoraciju (pletenicu, zečiće…).

6
Gotovo

Na tijesto potom položite ohlađenu kuhanu šunku, premažite je žumanjkom, umotajte u tijesto te stavite peći na 200 C na 50 min ( u tom slučaju koristite foliju kako ne bi zagorio gornji dio kruha) ili na 180 C na cca 1,5 h. Odmah po izlasku kruha iz pećnice premažite ga bjelanjkom za ukusniju koricu.
Poslužite s kuhanim jajima, mladim lukom ili francuskom salatom. U slast!

7
Gotovo

SAVJET ZA KUHANJE JAJA

Jaja staviti u posudu s hladnom vodom oko 2-3 cm preko jaja. Pustiti da voda prokljuća i odmah isključiti vatru. Ostaviti da jaja tako stoje u vrućoj vodi 10 minuta i onda ih premjestiti u posudu sa hladnom vodom da stoje 5 minuta. Za lakše skidanje ljuske u vodu dodati malo soli.

Mateja Feljan

Gastro amaterka koja se voli igrati slatkim & slanim namirnicama :)

Recenzije recepta

Još nema recenzija za ovaj recept, upotrijebite donji obrazac da biste napisali svoju recenziju
prijašnji
Čokoladna pita
Sljedeći
Princess uštipci
prijašnji
Čokoladna pita
Sljedeći
Princess uštipci

Dodajte svoj komentar