0 0
TROKUT SARMA

Podijelite ga na društvenoj mreži:

Ili možete jednostavno kopirati i dijeliti taj url

Sastojci

Podesite porcije:
Kiselo zelje 1 glavica
Rezano kiselo zelje 0,5 kg
Miješano mljeveno meso 1,2 kg Junetina 50 dag, svinjetina 50 dag, panceta 20 dag
Riža 10 dag dugo zrno
Krumpir 0,5 kg
Pasirana rajčica 20 dag
Sušeno meso 0,5 kg
Panceta 10 dag
Crveni luk 1 kom veća glavica
Bijeli luk 1 kom manja glavica
Jaje 2 kom
Peršin 5 dag sitno sjeckani
Svinjska mast 10 dag
Mljevena crvena paprika 1 velika žlica
Brašno 3 velike žlice
Lovorov list 4 kom
Sol po ukusu
Papar po ukusu

Spremi ovaj recept

Morate prijaviti se ili registrirati za označavanje / favorit ovog sadržaja.

TROKUT SARMA

Značajke:
  • Glavno jelo

Oko ovako kuhane sarme treba dva puta više vremena za pripremu nego inače, ali kad vam zamiriši iz lonca i kad stavite prvi zalogaj u usta, garantiram – nećete požaliti.

  • 3-4 sata
  • Broj obroka 6
  • Srednje zahtjevno

Sastojci

Upute

Podjeli

Priprema

1
Gotovo

Prije svega, pripremio sam smjesu za punjenje. Rižu dugog zrna sam oprao i ocijedio, na masti popržio sitno sjeckani crveni luk (do žutila) pa dodao rižu i pržio sve zajedno još nekoliko minuta da riža upije masnoću te sve ostavio da se ohladi. U dubokoj zdjeli dooobro sam umiješao meso, mljevenu papriku, sol i papar, peršin, jaja, sitno sjeckan češnjak i onu ohlađenu rižu pa sve stavio u frižider da odstoji 24 sata. Drugi Povremeno sam izvadio i promiješao ponovno da se masa prožme.

Drugi dan sam nastavio. Kupus sam isprao i narezao na trake od oko 2 cm. Meso sam umatao u trokutiće, a kraj trake utaknuo žlicom pod traku. U svaki zamotuljak-trokutić stalo je mesa tek za dva zalogaja s tim da sam od manjih dijelova zelja koji su preostali napravio sarmice.
Na dnu lonca prvo sam popekao pancetu i na nju slagao rezani kupus, zatim red suhog mesa, dva-tri lista lovora pa sarmice i tako do kraja. Sve sam pokrio ostatkom rezanog kupusa i zalio slanom vodom s malo papra i umućenom rajčicom. Da se sarma ne podigne i razmota pokrio sam je manjim tanjurom na koji sam stavio uteg.
Kad je jelo proključalo smanjio sam plamen i ostavio da lagano krčka dva i po do tri sata povremeno protresajući lonac i pazeći da ima dovoljno tekućine.
Po mekanom zelju znao sam da je sarma kuhana pa sam na kraju napravio zapršku: u dvije žlice masti dodao sam brašno i jednu žlicu slatke crvene paprike, prepržio, dobro je razrijedio tekućinom u kojoj se jelo kuhalo i promiješao pa sve ulio u lonac sa sarmom, protresao i na tihom plamenu ostavio da kuha još desetak minuta. (Oni koji ne stavljaju zapršku mogu zgusnuti tekućinu s dvije žice rižina brašna.) Uz sarmu sam servirao pire krumpir.

2
Gotovo

Drugi dan sam nastavio. Kupus sam isprao i narezao na trake od oko 2 cm.

3
Gotovo

Meso sam umatao u trokutiće, a kraj utaknuo žlicom pod namotanu traku.

4
Gotovo

U svaki zamotuljak-trokutić stalo je mesa tek za dva zalogaja.

5
Gotovo

Ovako je to izgledalo na završetku.

6
Gotovo

Od preostaloh manjih dijelova zelja napravio sam sarmice.

7
Gotovo

Na dnu lonca prvo sam prepekao pancetu.

8
Gotovo

Na pancetu poslagao red rezanog kupusa, a na kupus složio manje sarmice.

9
Gotovo

Na sarmice sam složio red suhog mesa.

10
Gotovo

A na suho meso trokutastu sarmu i tako redom do kraja.

11
Gotovo

Na vrh sam stavio nekoliko manjih listova zelja, poklopio tanjurom i stavio manji uteg da se sarma ne podiže pri kuhanju. Sve sam zalio smjesom vode, pasirane rajčice, soli i papra.

12
Gotovo

Gotovo jelo poslužio sam s pire krumpirom.

Eduard Pranger

Živim, pišem i kuham u Zagrebu.

Recenzije recepta

Još nema recenzija za ovaj recept, upotrijebite donji obrazac da biste napisali svoju recenziju
prijašnji
Puretina s mlincima
Sljedeći
Varivo od kelja
prijašnji
Puretina s mlincima
Sljedeći
Varivo od kelja

Dodajte svoj komentar