0 0
Tiramisu

Podijelite ga na društvenoj mreži:

Ili možete jednostavno kopirati i dijeliti taj url

Sastojci

Podesite porcije:
Žumanjak 5 kom
Šećer 120 g
Mascarpone 500 g
Slatko vrhnje 250 ml
Piškote pakiranje
Instant kava 300 ml
Rum 50 ml
Ekstrakt vanilije 1 jušna žlica
Kakao za posip

Spremi ovaj recept

Morate prijaviti se ili registrirati za označavanje / favorit ovog sadržaja.

Tiramisu

Značajke:
  • Desert
Kuhinja:

    Brz, sočan, jednostavan :)

    • Broj obroka 8
    • Jednostavno

    Sastojci

    Upute

    Podjeli

    Ovom laganom talijanskom desertu malo tko može odoljeti, a osim zbog savršene sočnosti koja divno prija nakon primjerice teškog nedjeljnog ručka, volim ga i jer je nevjerojatno jednostavan za pripremu 🙂

    Osim par posuda i sastojaka, za pripremu tiramisua će vam biti potrebno svega pola sata vremena… i cijela vječnost samokontrole da ga ne slistite dok se hladi 🙂

    Priprema

    1
    Gotovo

    Za početak savjetujem da skuhate instant kavu i ostavite je da se hladi (možete probati i sa turskom, ali moja preporuka je instant kava jer se bolje slaže s kremom koju ćete kasnije raditi).

    2
    Gotovo

    Dok se kava hladi, pripremite kremu:
    žumanjcima dodajte šećer pa kratko izmiksajte kako bi se sastojci sjedinili, potom smjesu kuhajte na pari 15-20 minuta uz miješanje. Ostavite da se potpuno ohladi.

    3
    Gotovo

    U ohlađenu smjesu dodajte Mascarpone pa lopaticom sjedinte sastojke.
    U posebnu posudu izlijte slatko vrhnje i ekstrakt vanilije, pa miksajte u snijeg (čim smjesa očvrsne (ne pada sa žlice) stanite s miksanjem kako smjesa ne bi postala prečvrsta).

    4
    Gotovo

    Smjesu slatkog vrhnja prebacite u posudu u kojoj ste ranije sjedinili žumanjke i Mascarpone, kratko promiješajte.

    5
    Gotovo

    U ohlađenu kavu ulijte rum.

    6
    Gotovo

    Sada je vrijeme za 'igru'! :)
    Tiramisu možete raditi u čaši, u obliku torte, klasičnog pravokutnika, sa kalupom ili bez njega (smjesa je dovoljno čvrsta pa on nije potreban, ali ako ga radite prvi put bit će vam lakše s njime), dajte mašti na volju (ja sam se odlučila za sve pomalo :) )

    7
    Gotovo

    Piškote kratko umočite u kavu s rumom i slažite ih jednu do druge, pa premažite s pola smjese kreme, isti postupak ponovite još jednom, tako da na kraju imate dva reda piškota i dva reda kreme (ako ste se odlučili za klasičan pravokutni oblik složite 16 piškota (složenih u 2 reda po 8 piškota), premažite kremom, ponovite postupak još jednom).
    Kolač ostavite da se ohladi preko noći (ili minimalno 8 sati).
    Prije posluživanja posipajte kakaom u prahu.
    U slast :)

    8
    Gotovo
    9
    Gotovo
    10
    Gotovo
    11
    Gotovo
    12
    Gotovo

    Mateja Feljan

    Gastro amaterka koja se voli igrati slatkim & slanim namirnicama :)

    Recenzije recepta

    Još nema recenzija za ovaj recept, upotrijebite donji obrazac da biste napisali svoju recenziju
    prijašnji
    Pohane punjene pljeskavice
    Sljedeći
    Granadir marš
    prijašnji
    Pohane punjene pljeskavice
    Sljedeći
    Granadir marš

    Dodajte svoj komentar