0 0
Pečena bundeva

Podijelite ga na društvenoj mreži:

Ili možete jednostavno kopirati i dijeliti taj url

Sastojci

Podesite porcije:
Bundeva 1 kom Ako nemate bundevu Turkinju, odlična je i bundeva Hokaido

Spremi ovaj recept

Morate prijaviti se ili registrirati za označavanje / favorit ovog sadržaja.

Pečena bundeva

Značajke:
  • Desert
  • 1h
  • Broj obroka 5
  • Jednostavno

Sastojci

Upute

Podjeli

Odrastajući na selu, kao klinac nisam tih 80-tih poznavao baš previše kojekakvih slatkiša, već sam se sladio razno raznim “selskim” delicijama.

Jedna od takvih delicija bila je i bundeva. Nekima bundeva ko bundeva no meni je obilježila djetinjstvo, a i sada mi budi lijepe uspomene i sjećanja na moju baku koja mi ih je pekla. Taj miris koji se tada širio iz pećnice po čitavoj  kući nemoguće je opisati.

U to vrijeme osim za ishranu stoke mislim da ljudi baš i nisu previše poznavali nutritivne vrijednosti bundeve kao što je to poznato danas.

U novije vrijeme bundeva je vrlo zastupljena namirnica u kuhinji, od priprema raznih juha, kolača, kompota i ostalih slastica.

Vrlo često je kroz godinu koristim u pripremama raznih jela, ali najviše je volim u ovom zimskom periodu jednostavno pečenu u pećnici.

Za takvu izvedbu najbolja je bundeva Turkinja, a ovisno o podneblju gdje se koristi poznajemo je još i pod nazivima Srijemkinja, Pečenica, Varadinka …

Ja je obavezno svake godine sadim u svom vrtu, a ako niste u mogućnosti sami je ugojiti možete je naći na tržnicama.

Preporučam da svakako probate ovu deliciju i želim vam dobar tek.

 

Priprema

1
Gotovo

Jednu srednje veliku bundevu prerežite na pola te sa žlicom istružite koštice koje se nalaze u njoj.

2
Gotovo

Kada ste bundevu očistili od koštica svaku polovicu prerežite još na pola te poredajte u pleh i stavite u već zagrijanu pećnicu.

3
Gotovo

Pecite je otprilike oko sat vremena, odnosno kada više na površini krišaka bundeve više ne bude tekućine/soka i kada dobije lijepu smeđu boju.
Još vruće kriške pečene bundeve možete posipati šečerom ili još bolje premazati medom.
Uživajte u okusu.

Recenzije recepta

Još nema recenzija za ovaj recept, upotrijebite donji obrazac da biste napisali svoju recenziju
prijašnji
Bakina prežgana juha
Sljedeći
Bakini trenci
prijašnji
Bakina prežgana juha
Sljedeći
Bakini trenci

Dodajte svoj komentar