6 1
Patka s narančom

Podijelite ga na društvenoj mreži:

Ili možete jednostavno kopirati i dijeliti taj url

Sastojci

Patka Patka težine cca 2kg
Naranča Jedna naranča potrebna za pacanje, a jedna za pečenje
Začini Sol, vegeta, češnjak
Mlinci 1 Domaći mlinci za prilog

Spremi ovaj recept

Morate prijaviti se ili registrirati za označavanje / favorit ovog sadržaja.

Patka s narančom

Značajke:
  • Glavno jelo

Pečena domaća patka - kraljica blagdanskog stola.

  • Srednje zahtjevno

Sastojci

Upute

Podjeli

Obzirom da živim sam sa djetetom i pošto nisam ljubitelj junk hrane, preferiram svaki dan kuhati.

Hranu spremam uglavnom od namirnica koje sam uzgajam na svom seoskom imanju.

Također kod kuhanja nikad ili vrlo rijetko koristim recepte, više manje sve radim odokativno i po vlastitom nahođenju.

Povodom narednog blagdanskog perioda odabrao sam spremanje patke koju također uzgajam sam u svome dvorištu, koja je hranjena  na tradicionalan prirodan način.

Dan prije izvadim patku iz zamrzivača te ju stavim u mlaku vodu u koju sam na kriške narezao naranču, osolio, dodao lovor list i par češnja češnjaka.

Idući dan patku izvadim iz vode, osušim i dobro utrljam začinima ( sol, vegeta…), pod kožu našpikam češnjaka, a unutra uguram cijelu opranu naranču.

Patku stavim u namaščen pleh ( nije potrebno previše stavljati ulja/masti jer patka otpusti vlastitu masnoću) i zatim u već zagrijanu pećnicu te je pečem otprilike nekih sat vremena ( vrijeme  pečenja ovisi o težini patke) na 180C .

Volim kada je patka jače zapečena, odnosno da kožica bude hrskava.

Uz pečenu patku naravno najčešće poslužim domaće mlince ( mlince na klasičan način pofurim u vreloj vodi, začinim sa mašću od pečenja patke) i zelenu salatu ili kupus salatu.

Dobar tek.

 

Priprema

1
Gotovo

Patku ostaviti nekoliko sati prije pripreme u osoljenoj vodi u koju smo narezali naranču na kriške, dodali lovor list i par češnja češnjaka prerezanih na pola.

2
Gotovo

Patku izvaditi iz vode, osušiti, utrljati začine po želji, pod kožu našpikati češnjaka te u nju ugurati cijelu opranu naranču.

3
Gotovo

U namaščen pleh ( ne previše mastiti pleh jer patka ispusti svoju masnoću) položiti patku te staviti u zagrijanu pečnicu na 180C te peći otprilike oko sat vremena ( vrijeme pečenja ovisi o težini patke).

4
Gotovo

Pečenu patku poslužiti sa domaćim mlincima i zelenom ili kupus salatom.
Dobar tek i uživajte u bogatstvu okusa pačjeg mesa kojeg dodatno aromatizira naranča čiji se okus stapa sa opoojnim okusom domaćeg češnjaka.

Recenzije recepta

Još nema recenzija za ovaj recept, upotrijebite donji obrazac da biste napisali svoju recenziju
prijašnji
Mekani keksi od bundeve i cimeta
Sljedeći
RUŽICE SA JABUKAMA
prijašnji
Mekani keksi od bundeve i cimeta
Sljedeći
RUŽICE SA JABUKAMA

41 Comments Sakrij komentare

Odlicno tradicionalno spremanje hrane me odusevljava,patka koja raste u prirodnom okruzenju ima kvalitetno meso i zato ovo jelo zasluzuje veliku paznjup

Hvala lijepo……patke koje spremam su kod mene od jajeta pa do one male pahuljaste loptice i sve dok ne odraste, samo domaće, netretirano i zdravo 🙂

Zdrava domaća hrana i zgodan recept. Jedino gledati da naranče budu domaće, npr. s Visa, Hvara, Dalmacije. Jer ove kaj uvozimo su tretirane kemijskim preparatom protiv truljenja i na pakiranju piše da zbog tretiranja kora nije za jelo. A nisam siguran je li obično pranje vodom dovoljno za učiniti ju bezopasnom…

Ovo jelo bi bilo odlično da ga ne pokvari tretirana naranđa iz trgovine kao što netko gore reče..Domače pokvarite s tretiranim, gdje je tu smisao..a ništa, barem imate jedan broj na receptu ali i realan osvrt. Kad već imate domače i naglašavate to, pa nemojte to kvariti sa lošim dodacima i kao što je vegeta, između ostaloga. Za trud petica.

Dodajte svoj komentar