0 0
Mamin kruh na mlijeku

Podijelite ga na društvenoj mreži:

Ili možete jednostavno kopirati i dijeliti taj url

Sastojci

brašno za dizana tijesta 1kg
jaja 2 komada
Svježi kvasac 1 paketić
Sol 1 mala žličica
Šećer 1 mala žličica
Mlijeko 1/2 l
Ulje 75 ml
Žumanjak 1 prije pečenja za premazivanje
Bjelanjak 1 nakon pečenja za premazivanje

Spremi ovaj recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Mamin kruh na mlijeku

Značajke:

    Kruh pripremljen prema tradicionalnoj recepturi moje mame, toliko ukusan da ga je najljepše jesti samog :)

    • 2 sata
    • Srednje zahtjevno

    Sastojci

    Upute

    Podjeli

    Svi sastojci (posebice mlijeko) moraju biti sobne temperature.

    Priprema

    1
    Gotovo

    U lončić uliti 1/2 l toplog mlijeka. Umiješati žličicu šećera i izmrviti kocku kvasca. Promiješati i ostaviti da se kvasac digne na površinu mlijeka ( cca 10 min )

    2
    Gotovo
    40 min

    Nakon što se kvasac rastopio, treba zamijesiti tijesto. U brašnu napravite rupu u koju razlijte jaja, miješajte kuhačom. Potom u rupu dodati malo po malo uz stalno miješanje mlijeko s kvascem. U to dodati žličicu soli i postepeno umiješati ulje. Zamijesiti i ostaviti da se digne (cca 40-45 min)

    3
    Gotovo

    Kad se tijesto diglo, mijesite ga barem deset minuta kako bi dobilo potrebnu gustoću. To razvija gluten iz brašna i daje teksturu. Provjerite je li tijesto spremno za pećnicu na sljedeći način: oblikujte ga u kuglu i pritisnite prstom – tijesto bi se trebalo vratiti kao da je elastično

    4
    Gotovo

    Kada je tijesto dovoljno elastično premažite ga žutanjkom te pecite na 180 C cca sat i pol dok se ne zarumeni, potom ga premažite bjelanjkom za hrskavu koricu.
    U slast!

    5
    Gotovo
    15

    Zagrijte pećnicu na 200°C.
    Kalup premažite maslacem, položite tijesto, premažite mlakom vodom i ostavite neka stoji još 15 minuta.

    6
    Gotovo

    Kruh pecite 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite otprilike još 35 minuta na srednjoj rešetki.

    Mateja Feljan

    Gastro amaterka koja se voli igrati slatkim & slanim namirnicama :)

    Recenzije recepta

    Još nema recenzija za ovaj recept, upotrijebite donji obrazac da biste napisali svoju recenziju
    prijašnji
    Slane pogačice
    Sljedeći
    Kesteni iz pećnice
    prijašnji
    Slane pogačice
    Sljedeći
    Kesteni iz pećnice

    Dodajte svoj komentar