Sastojci
-
700 g Bundevahokaido je jedna od vrsta bundevi koja svojim okusom i teksturom savršeno odgovara jelima ‘sa žlicom
-
2 komada Krumpir
-
1 Crveni luk
-
Češnjak
-
10 dcl Vrhnje za kuhanje
-
Bučino ulje
-
Bučine sjemenkeza dekoraciju
-
Vegeta
-
Papar
-
Sol
-
Upute
Bundeve s razlogom nazivaju kraljicama jeseni jer su bogate vitaminima A, C, E i folnim kiselinam te mineralima i elementima u tragovima (primjerice, kalija, kalcija, selena i fosfora). Ulje dobiveno od koštica bundeve posebno je dragocjeno u ljekovitom smislu jer sadrži vrijedne masnoće, bjelančevine, ugljikohidrate, te vitamine A, B1, B2, B6, C i D.
Osim što je jako zdrava, okus bundeve savršeno opisuje tonove jeseni, zato ovu juhu zaista rado pripremam.
Priprema
1
Gotovo
30
|
Za početak operite i narežite bundevu te je očistite od koštica. Bundevu ćemo prije kuhanja staviti u pećnicu na 200 stupnjeva cca na 25-30 minuta kako bi omekšala i zadržala punoću okusa. Stavite li je odmah kuhati prebrzo omekša i gubi okus. |
2
Gotovo
30
|
Dok se bundeva peće iskoristit ćemo vrijeme i pripremiti ostale sastojke. U dublji lonac ulijte ulje, pričekajte da se zagrije i potom dodajte nasjeckani krumpir, češnjak i luk. Dodajte sol, papar, Vegetu, kratko propirjajte pa umješajte cca litru i pol vode, lonac poklopite i ostavite da krčka. Nakon cca 25- 30 minuta, ovisno o veličini komada, bundeva je spremna za kuhanje. (Nije važno slijediti točnu gramažu namirnica, već samo paziti da omjer bundeve bude veći od omjera krumpira. Na primjer, na pola kilograma bundeve, 1 krumpir srednje veličine sasvim je dovoljan). |
3
Gotovo
10
|
Izvadite bundevu i pričekajte da se malo ohladi, potom ogulite koru i narežite je na manje kockice. Dodajte u lonac, sve zajedno promješajte i ostavite da se kuha 10-ak minuta. Ukoliko vam se juha čini gusta, možete po potrebi dodati malo vode. |
4
Gotovo
2
|
Nakon što su se okusi povezali, usitnite sve sastojke štapnim mikserom do kremaste teksture. Dodajte vrhnje za kuhanje i po želji 1 g cimeta / muškatnog oraščića. Promješajte još jednom i ostavite da krčka još 2 minute. |
5
Gotovo
|
SAVJETVaša juha sada je gotova i spremna za posluživanje. Za dekoraciju možete koristiti vrhnje za kuhanje, bučino ulje te bučine sjemenke. U slast! |