0 0
Dadini njoki od krumpira i buče

Podijelite ga na društvenoj mreži:

Ili možete jednostavno kopirati i dijeliti taj url

Sastojci

Podesite porcije:
Brašno
Sol otprilike
Jaje 2 kom
Maslac 2 žlice
Krumpir
Buča
Mast 2 žlice
Kiselo zelje
Špek Šareni
Začini Po želji

Spremi ovaj recept

Morate prijaviti se ili registrirati za označavanje / favorit ovog sadržaja.

Dadini njoki od krumpira i buče

Značajke:
  • Glavno jelo
  • 1h
  • Broj obroka 4
  • Srednje zahtjevno

Sastojci

Upute

Podjeli
U posudu redom umiješati sve sastojke:
  • brašno
  • sol
  • jaja
  • maslac
  • krumpir
  • kuhanu/pečenu buču
  • domaća svinjska mast
  • manja glavica domaćeg  kiselog zelja
  • šareni špek
  • začini po želji (sol, papar, vegeta)
Postupak:

Za njoke obično koristim ostatke pire krumpira od prethodnog dana i pečenu buču/tikvu (obično Turkinju  ili Hokaido). Sve sastojke dobro umiješati, umijesiti glatku kompaktnu smjesu. Zamiješeno tijesto ostaviti oko pola sata na hladnom mjestu da odmori.Nakon što je tijesto odležalo stavite ga na dasku i formirajte valjak, a zatim nožem režite na širinu otprilike 2cm i od tih odrezanih komada dlanovima oblikujte “zmijice”. Nakon toga nožem režite njoke na željenu veličinu te ih vilicom pritisnite da se naprave utori. Utori na njokama prilikom serviranja omogućuju  umaku da se bolje zadržava na njokama. Zatim njoke ubacite u zakuhalu slanu vodu te ih kuhajte dok se svi ne popnu na površinu. Kada su kuhani ocijedite ih te ih lagano pouljite i promiješajte. Ulje pomaže da se njoki kasnije ne slijepe. Njoki će zahvaljujući buči imati lijepu narančastu boju.

Dok vam se njoki kuhaju u duboku tavu na mast stavite šareni špek narezan na kockice ( možete staviti kobasice, bilo kakvo meso koje vam je ostalo od nekog prethodnog obroka narezanog na kockice….). Kratko ga popržite, stavite kiselo zelje rezano na trake, sve pomiješajte i poklopite da se lagano pirja.

Kada su vam njoki kuhani i zelje prodinstano, sve zajedno pomiješajte i stavite na pomaščenu protvu (može i vatrostalna posuda), začinite po želji i stavite u pećnicu da se sve zajedno još zapeče.

Što se tiče omjera i količine, pri izradi njoka ne koristim vagu ni mjerne jedinice već količinu radim po svom nahođenju.

Želim vam dobar tek.

Dadini njoki

Priprema

1
Gotovo

U posudu stavite sve sastojke.

2
Gotovo

Rukom sve sastojke pomješajte.

3
Gotovo

Tijesto mijesite dok ne dobijete kompaktnu glatku kuglu.

4
Gotovo

Nakon što je tijesto odležalo, na dasci oblikujte valjak, režite na širinu otprilike 2cm te dlanovima oblikujte "zmijice".

5
Gotovo

Nakon što ste potrošili svo tijesto i oblikovali zmijice, nožem režite na željenu voličinu njoka.

6
Gotovo

Njoke vilicom pritisnite da napravite utore.

7
Gotovo

Njoke stavite u zakuhalu slanu vodu te kuhajte dok se ne popnu na površinu.

8
Gotovo

U dubokoj tavi na masti popržite šareni špek.

9
Gotovo

Na poprženi špek stavite kiselo zelje i dinstajte dok ne omekša.

10
Gotovo

Zatim zelje i špek dobro pomiješajte sa njokama, začinite po želji te stavite u pećnicu da se još zapeče.

11
Gotovo

Servirajte i poslužite dok je još toplo.

Recenzije recepta

Još nema recenzija za ovaj recept, upotrijebite donji obrazac da biste napisali svoju recenziju
prijašnji
Varivo od kelja
Sljedeći
Kruh od kestenovog brašna
prijašnji
Varivo od kelja
Sljedeći
Kruh od kestenovog brašna

Dodajte svoj komentar